Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Belsőségek, a legmegosztóbb ételeink
  2015-01-20 21:48:09, kedd
 
   
  Belsőségek, a legmegosztóbb ételeink
Bensőséges viszony vagy belsőséges iszony?

A belsőség az egyik legmegosztóbb alapanyag. A gyűjtőfogalom alá tartozó, nem színhús ételek köre sokakban ellenérzéseket vált ki, míg vannak, akik kifejezetten kedvelik ezeket. Elég széles az a réteg is, aki bizonyos belsőségeket kedvel, a többitől viszont mereven elzárkózik. Pedig a belsőségek igen régóta az emberiség javát szolgálják.

A vér szava

Már az ókorban is fogyasztottak vért, nem csak a kolbászokban és hurkákban, hanem levesekben, ragukban is megtalálható volt a vér. A nomád törzsek számára tökéletes energiaforrás. A későbbiekben teológiai megfontolásokból sok népcsoport elvetette a vér fogyasztását, míg más népeknél az is ösztönzőleg hatott, hogy hitték, az állat vérével annak ereje is átszáll beléjük. Manapság az állati vér a legtöbbször a hurkába kerül, illetve a disznóvágás reggelén a hagymás sült vér az első - a pálinkától eltekintve -, amit a munkában részvevőknek kínálnak.





Véres hurka, nálunk igazi téli klasszikus

Hízik a mája

Az állatok mája valószínűleg a leggyakrabban felhasznált belsőség. A gyorsan elkészíthető, elérhető áru alapanyagból a magyar konyha igen sokféle fogást ismer. A máj előételnek, szendvicskrémnek tökéletes májkrémen kívül a magyar gasztronómiában jelen van a rántott máj, a resztelt máj, a különféle máj alapon nyugvó raguk. Az alapanyagok köre elég széles, a sertés-, borjú- és marhamáj mellett kedvelt a csirke- és kacsamáj, valamint a nyúlmáj is.





Májkrém, májpástétom - örök klasszikus vacsorára, vendégvárónak is

A pecsenye kacsa- és libamájon kívül a hízott kacsa- és libamájat is szívesen fogyasztjuk, bár ezeknek az ára erősen behatárolja a fogyasztás mennyiségét és gyakoriságát. A hízott májat leggyakrabban abálni szoktuk (azaz a hájból kisült zsírban elkészíteni), de sütve, rántva is nagyon finom és rendkívül laktató.





A máj - az olcsótól a legdrágábbig - a legnépszerűbb belsőség

Egyem a zúzáját!

Ha már a szárnyasoknál tartunk, akkor mindenképp említést kell tenni a zúzáról, amiből sokszor készítünk pörköltet, illetve a szárnyasból készített húslevesbe, ragulevesbe főzzük bele. Ezekbe a levesekbe gyakorta fő bele az állat húsa mellett a szíve, mája, zúzája is. Sokszor nem is csak egy állat belső szervei kerülnek hozzáadásra.

Van veleje

Az agyvelő, illetve a velős csont is kedvelt belsőségnek számít. A velős csont leggyakrabban a húslevest gazdagító dolog, mivel viszonylag kis mennyiségű velő nyerhető ki belőle, így a levesben való felhasználást követően ezt a fajta velőt leginkább fűszerezett formában, pirítóson fogyasztjuk. A velős ételekhez az állatok agyvelejét használjuk. A velőt ránthatjuk, készíthetünk velős pacalt, velőpudingot, illetve a vesével elkeverve vesevelőt is főzhetünk belőle. Készíthető belőle hurka, illetve krém is.





Ez a velő is finom, húslevesben főve, pirítóson

Irigy, mint a mirigy

A velőhöz hasonló állagú, annál kissé rugalmasabb textúrájú a borjú és bárány bríz, avagy mirigy, amely fogyasztásának kezdete nagyjából a késő középkorra tehető. Ez az állat csecsemőmirigye, amely felnőtt korára elcsontosodik, így csak fiatal állatból nyerhető ki. A brízt többféleképp is kisüthetjük, illetve elkészíthetjük különféle ragu formájában is.





A borjúmirigy vagy borjúbríz nem annyira elterjedt nálunk

Gyomor kell hozzá?

A velő kapcsán már említésre került a pacal, ami nem más, mint a borjú vagy marha gyomra. A pacalt leggyakrabban levesekhez, ragukhoz használhatjuk, de a disznósajtban is helye lehet, sőt akár rántva is fogyaszthatjuk. A sokféle lehetőség ellenére Magyarországon a pacalból szinte biztosan pacalpörkölt lesz.





A pacal nálunk pirospaprikával, máshol zöldségesen, fehérborosan készül

Veséjébe lát

A velő kedvelt partnere a vese is. A karakteres ízű belsőséget süthetjük, ragukat, leveseket készíthetünk vele, illetve disznósajthoz is adhatjuk. Nem csak mi magyarok kedveljük a vesét, hiszen az angoloknál szinte elengedhetetlen rész az igazi english breakfast-nek, azaz a nagy angol reggelinek, igaz, ők inkább bárányvesét használnak, míg a magyar henteseknél főleg sertésvese kapható.





A vese nagyon speciális belsőség, talán a legmegosztóbb...

Van itt tüdő!

A tüdő, más néven pájsli is régi alapanyaga a magyar konyhának. Legtöbbször szalontüdő formájában készítik, de lehet belőle ragut főzni, illetve levesekben is megállja a helyét. A tüdővel szokás hurkát is tölteni, valamint a disznósajthoz is adható.

Szív küldi

A szívről tudni, hogy ez a legtöbbet dolgoztatott izmom, mégis, ha jól van elkészítve, nagyon ízletes tud lenni. A szárnyasok szívéből leggyakrabban pörköltet készítenek, illetve a többi aprólékkal együtt kerülnek felhasználásra (levesbe, kásába, más főételekbe). A nagyobb állatok (bárány, borjú, vadak) szívéből főzhetünk pörköltet, de vadast is elkészíthetjük.





A szív csupa izom, mondhatnánk: színhús

Nyelvében él...

A belsőségek közül az egyik legkedveltebb a borjú- vagy marhanyelv. Nehéz ugyan elvonatkoztatni eredetileg betöltött szerepétől, de ha ez sikerül, akkor igazi ínyencséggel van dolgunk. A nyelvet általában a hidegkonyhai készítményekhez szokás felhasználni. Remek előételek készíthetőek belőle, de rántva, párizsiasan kisütve, puhára főzve és mártással tálalva is kínálható.





A nyelv különleges csemege

Se füle, se farka

A belsőségekhez még hozzátartoznak a polgárpukkasztásra alkalmas fogások is, amelyek ugyan bizonyos konyhák sajátjai - sok esetben pont a magyaré - mégis alkalmasak eltántorítani, meghökkenteni az embert. Ilyen a magyar cigányság körében ismert és kedvelt malactartó, ami a sertés petevezetékéből készült fogás, a tőlünk keletre igazi ínyencségnek számító szem, valamint a hím állatok nemesb szerveiből készített különféle ételek. Felénk főleg a kakashere kerül felhasználására, általában pörkölt formájában.

Csirkemájas metélt





A májas raguk is nagyon népszerűek

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
25 dkg széles metélt
1 közepes vöröshagyma
1 bő evőkanál olaj
5 dkg vaj
1 kávéskanál rozmaring
40 dkg-os dobozos konzerv darabos paradicsom

Elkészítés: Az olajat és a vajat egy serpenyőbe öntöm. Miután elolvadt a vaj, a rozmaringot egy kicsit megpirítom, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Közben felvágom a megtisztított májat, és a már üveges hagymára teszem. Átfordítom, egy-két percig sütögetem, majd ráborítom a paradicsomot, sózom, borsozom, és takarékon nagyjából 10 percig rotyogtatom.
Az időközben kifőzött és leszűrt metélttel tálalom.

Pacalpörkölt

Hozzávalók:
1 kg előfőzött pacal
3 gerezd fokhagyma
5 dkg zsír
1 fej vöröshagyma,
3 teáskanál pirospaprika
1 friss zöldpaprika
frissen őrölt feketebors


Elkészítés: Egy nagyobb, mély serpenyőben a zsírt megolvasztom, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem rajta. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a fokhagymát is. Egy-két percet hagyom dinsztelődni. Ezután az edényemet lehúzom a tűzről, a hagymára hintem a pirospaprikát és elkeverem. Ezt követően hozzáadom a pacalt, kis vizet öntök rá és cseppet megsózom.
Amikor már majdnem kész, akkor borssal fűszerezem és hozzáadom a karikára szelt zöldpaprikát. Kis lángon főzöm, amíg teljesen meg nem puhul.
Főtt krumplival kínálom.





A pacal nálunk pörlköltként a legismertebb

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: megfontolásokból, szendvicskrémnek, elengedhetetlen, elvonatkoztatni, csecsemőmirigye, petevezetékéből, pirospaprikával, gasztronómiában, felhasználására, készítményekhez, ellenérzéseket, fogyaszthatjuk, hozzátartoznak, felhasználásra, elkészíthetjük, magyarországon, fogyasztásának, leggyakrabban, megtisztított, belsőségekhez, eltántorítani, megdinsztelem, legmegosztóbb, szárnyasoknál, disznósajthoz, vendégvárónak, felhasználást, meghökkenteni, fogyasztottak, pirospaprikát, energiaforrás, disznósajtban, legnépszerűbb, gyűjtőfogalom, legkedveltebb, használhatjuk, legmegosztóbb ételeink, egyik legmegosztóbb, többitől viszont, belsőségek igen, emberiség javát, nomád törzsek, későbbiekben teológiai, állat vérével, hurkába kerül, disznóvágás reggelén, hagymás sült, első –, pálinkától eltekintve, munkában részvevőknek, állatok mája, leggyakrabban felhasznált,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Föld napja április 22  Viharban csak az a fa marad ál...  Irgalom és ítélet  Viharban csak az a fa marad ál...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam Krisztinától  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Jó éjszakát  Szent György nap  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Nehezen engedem  Amit átélünk,  Gábor Dénes gondolata  A boldogság ült a világvégén  A föld szépségéért  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  A hét szűk esztendő  Paul David Tripp Április 25  Jó éjt  Becsüld meg azt amid van,...  Április 22. a Föld napja,  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Pillangó  Pillangó  Paul David Tripp Április 26  Föld napja április 22  Volt egy...  Facebookon kaptam Krisztinától  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Az embernek a társa: hiányzik.  A könnyek összegyűjtése  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Jó éjt  Jó éjt  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Naplemente  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Az elfogadásnak...  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A fák lelke  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Ébredj  Jó éjszakát  Esti kép  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam Gizike bar...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Palóc Grand Canyon  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legmegosztóbb ételeink, egyik legmegosztóbb, többitől viszont, belsőségek igen, emberiség javát, nomád törzsek, későbbiekben teológiai, állat vérével, hurkába kerül, disznóvágás reggelén, hagymás sült, első &#8211, pálinkától eltekintve, munkában részvevőknek, állatok mája, leggyakrabban felhasznált, gyorsan elkészíthető, magyar konyha, magyar gasztronómiában, alapanyagok köre, pecsenye kacsa-, hízott kacsa-, fogyasztás mennyiségét, hízott májat, hájból kisült, legnépszerűbb belsőség, szárnyasoknál tartunk, szárnyasból készített, levesekbe gyakorta, állat húsa, állat belső, velős csont, húslevest gazdagító, levesben való, fajta velőt, velős ételekhez, állatok agyvelejét, velőt ránthatjuk, vesével elkeverve, velőhöz hasonló, késő középkorra, állat csecsemőmirigye, brízt többféleképp, borjúmirigy vagy, velő kapcsán, borjú vagy, pacalt leggyakrabban, sokféle lehetőség, pacalból szinte, pacal nálunk, velő kedvelt, angoloknál szinte, igazi english, nagy angol, magyar henteseknél, vese nagyon, magyar konyhának, tüdővel szokás, szívről tudni, legtöbbet dolgoztatott, szárnyasok szívéből, többi aprólékkal, nagyobb állatok, szív csupa, belsőségek közül, egyik legkedveltebb, borjú- vagy, nyelvet általában, hidegkonyhai készítményekhez, nyelv különleges, magyaré &#8211, magyar cigányság, sertés petevezetékéből, tőlünk keletre, kakashere kerül, májas raguk, serpenyőbe öntöm, kicsit megpirítom, apróra vágott, megtisztított májat, időközben kifőzött, zsírt megolvasztom, edényemet lehúzom, hagymára hintem, karikára szelt, megfontolásokból, szendvicskrémnek, elengedhetetlen, elvonatkoztatni, csecsemőmirigye, petevezetékéből, pirospaprikával, gasztronómiában, felhasználására, készítményekhez, ellenérzéseket, fogyaszthatjuk, hozzátartoznak, felhasználásra, elkészíthetjük, magyarországon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3022
  • e Hét: 17894
  • e Hónap: 31799
  • e Év: 161506
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.