|
2015-01-20 21:48:09, kedd
|
|
|
|
|
|
Belsőségek, a legmegosztóbb ételeink
Bensőséges viszony vagy belsőséges iszony?
A belsőség az egyik legmegosztóbb alapanyag. A gyűjtőfogalom alá tartozó, nem színhús ételek köre sokakban ellenérzéseket vált ki, míg vannak, akik kifejezetten kedvelik ezeket. Elég széles az a réteg is, aki bizonyos belsőségeket kedvel, a többitől viszont mereven elzárkózik. Pedig a belsőségek igen régóta az emberiség javát szolgálják.
A vér szava
Már az ókorban is fogyasztottak vért, nem csak a kolbászokban és hurkákban, hanem levesekben, ragukban is megtalálható volt a vér. A nomád törzsek számára tökéletes energiaforrás. A későbbiekben teológiai megfontolásokból sok népcsoport elvetette a vér fogyasztását, míg más népeknél az is ösztönzőleg hatott, hogy hitték, az állat vérével annak ereje is átszáll beléjük. Manapság az állati vér a legtöbbször a hurkába kerül, illetve a disznóvágás reggelén a hagymás sült vér az első - a pálinkától eltekintve -, amit a munkában részvevőknek kínálnak.
Véres hurka, nálunk igazi téli klasszikus
Hízik a mája
Az állatok mája valószínűleg a leggyakrabban felhasznált belsőség. A gyorsan elkészíthető, elérhető áru alapanyagból a magyar konyha igen sokféle fogást ismer. A máj előételnek, szendvicskrémnek tökéletes májkrémen kívül a magyar gasztronómiában jelen van a rántott máj, a resztelt máj, a különféle máj alapon nyugvó raguk. Az alapanyagok köre elég széles, a sertés-, borjú- és marhamáj mellett kedvelt a csirke- és kacsamáj, valamint a nyúlmáj is.
Májkrém, májpástétom - örök klasszikus vacsorára, vendégvárónak is
A pecsenye kacsa- és libamájon kívül a hízott kacsa- és libamájat is szívesen fogyasztjuk, bár ezeknek az ára erősen behatárolja a fogyasztás mennyiségét és gyakoriságát. A hízott májat leggyakrabban abálni szoktuk (azaz a hájból kisült zsírban elkészíteni), de sütve, rántva is nagyon finom és rendkívül laktató.
A máj - az olcsótól a legdrágábbig - a legnépszerűbb belsőség
Egyem a zúzáját!
Ha már a szárnyasoknál tartunk, akkor mindenképp említést kell tenni a zúzáról, amiből sokszor készítünk pörköltet, illetve a szárnyasból készített húslevesbe, ragulevesbe főzzük bele. Ezekbe a levesekbe gyakorta fő bele az állat húsa mellett a szíve, mája, zúzája is. Sokszor nem is csak egy állat belső szervei kerülnek hozzáadásra.
Van veleje
Az agyvelő, illetve a velős csont is kedvelt belsőségnek számít. A velős csont leggyakrabban a húslevest gazdagító dolog, mivel viszonylag kis mennyiségű velő nyerhető ki belőle, így a levesben való felhasználást követően ezt a fajta velőt leginkább fűszerezett formában, pirítóson fogyasztjuk. A velős ételekhez az állatok agyvelejét használjuk. A velőt ránthatjuk, készíthetünk velős pacalt, velőpudingot, illetve a vesével elkeverve vesevelőt is főzhetünk belőle. Készíthető belőle hurka, illetve krém is.
Ez a velő is finom, húslevesben főve, pirítóson
Irigy, mint a mirigy
A velőhöz hasonló állagú, annál kissé rugalmasabb textúrájú a borjú és bárány bríz, avagy mirigy, amely fogyasztásának kezdete nagyjából a késő középkorra tehető. Ez az állat csecsemőmirigye, amely felnőtt korára elcsontosodik, így csak fiatal állatból nyerhető ki. A brízt többféleképp is kisüthetjük, illetve elkészíthetjük különféle ragu formájában is.
A borjúmirigy vagy borjúbríz nem annyira elterjedt nálunk
Gyomor kell hozzá?
A velő kapcsán már említésre került a pacal, ami nem más, mint a borjú vagy marha gyomra. A pacalt leggyakrabban levesekhez, ragukhoz használhatjuk, de a disznósajtban is helye lehet, sőt akár rántva is fogyaszthatjuk. A sokféle lehetőség ellenére Magyarországon a pacalból szinte biztosan pacalpörkölt lesz.
A pacal nálunk pirospaprikával, máshol zöldségesen, fehérborosan készül
Veséjébe lát
A velő kedvelt partnere a vese is. A karakteres ízű belsőséget süthetjük, ragukat, leveseket készíthetünk vele, illetve disznósajthoz is adhatjuk. Nem csak mi magyarok kedveljük a vesét, hiszen az angoloknál szinte elengedhetetlen rész az igazi english breakfast-nek, azaz a nagy angol reggelinek, igaz, ők inkább bárányvesét használnak, míg a magyar henteseknél főleg sertésvese kapható.
A vese nagyon speciális belsőség, talán a legmegosztóbb...
Van itt tüdő!
A tüdő, más néven pájsli is régi alapanyaga a magyar konyhának. Legtöbbször szalontüdő formájában készítik, de lehet belőle ragut főzni, illetve levesekben is megállja a helyét. A tüdővel szokás hurkát is tölteni, valamint a disznósajthoz is adható.
Szív küldi
A szívről tudni, hogy ez a legtöbbet dolgoztatott izmom, mégis, ha jól van elkészítve, nagyon ízletes tud lenni. A szárnyasok szívéből leggyakrabban pörköltet készítenek, illetve a többi aprólékkal együtt kerülnek felhasználásra (levesbe, kásába, más főételekbe). A nagyobb állatok (bárány, borjú, vadak) szívéből főzhetünk pörköltet, de vadast is elkészíthetjük.
A szív csupa izom, mondhatnánk: színhús
Nyelvében él...
A belsőségek közül az egyik legkedveltebb a borjú- vagy marhanyelv. Nehéz ugyan elvonatkoztatni eredetileg betöltött szerepétől, de ha ez sikerül, akkor igazi ínyencséggel van dolgunk. A nyelvet általában a hidegkonyhai készítményekhez szokás felhasználni. Remek előételek készíthetőek belőle, de rántva, párizsiasan kisütve, puhára főzve és mártással tálalva is kínálható.
A nyelv különleges csemege
Se füle, se farka
A belsőségekhez még hozzátartoznak a polgárpukkasztásra alkalmas fogások is, amelyek ugyan bizonyos konyhák sajátjai - sok esetben pont a magyaré - mégis alkalmasak eltántorítani, meghökkenteni az embert. Ilyen a magyar cigányság körében ismert és kedvelt malactartó, ami a sertés petevezetékéből készült fogás, a tőlünk keletre igazi ínyencségnek számító szem, valamint a hím állatok nemesb szerveiből készített különféle ételek. Felénk főleg a kakashere kerül felhasználására, általában pörkölt formájában.
Csirkemájas metélt
A májas raguk is nagyon népszerűek
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
25 dkg széles metélt
1 közepes vöröshagyma
1 bő evőkanál olaj
5 dkg vaj
1 kávéskanál rozmaring
40 dkg-os dobozos konzerv darabos paradicsom
Elkészítés: Az olajat és a vajat egy serpenyőbe öntöm. Miután elolvadt a vaj, a rozmaringot egy kicsit megpirítom, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem. Közben felvágom a megtisztított májat, és a már üveges hagymára teszem. Átfordítom, egy-két percig sütögetem, majd ráborítom a paradicsomot, sózom, borsozom, és takarékon nagyjából 10 percig rotyogtatom.
Az időközben kifőzött és leszűrt metélttel tálalom.
Pacalpörkölt
Hozzávalók:
1 kg előfőzött pacal
3 gerezd fokhagyma
5 dkg zsír
1 fej vöröshagyma,
3 teáskanál pirospaprika
1 friss zöldpaprika
frissen őrölt feketebors
só
Elkészítés: Egy nagyobb, mély serpenyőben a zsírt megolvasztom, majd az apróra vágott hagymát megdinsztelem rajta. Amikor már majdnem jó, akkor hozzáadom a fokhagymát is. Egy-két percet hagyom dinsztelődni. Ezután az edényemet lehúzom a tűzről, a hagymára hintem a pirospaprikát és elkeverem. Ezt követően hozzáadom a pacalt, kis vizet öntök rá és cseppet megsózom.
Amikor már majdnem kész, akkor borssal fűszerezem és hozzáadom a karikára szelt zöldpaprikát. Kis lángon főzöm, amíg teljesen meg nem puhul.
Főtt krumplival kínálom.
A pacal nálunk pörlköltként a legismertebb
WM
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: megfontolásokból, szendvicskrémnek, elengedhetetlen, elvonatkoztatni, csecsemőmirigye, petevezetékéből, pirospaprikával, gasztronómiában, felhasználására, készítményekhez, ellenérzéseket, fogyaszthatjuk, hozzátartoznak, felhasználásra, elkészíthetjük, magyarországon, fogyasztásának, leggyakrabban, megtisztított, belsőségekhez, eltántorítani, megdinsztelem, legmegosztóbb, szárnyasoknál, disznósajthoz, vendégvárónak, felhasználást, meghökkenteni, fogyasztottak, pirospaprikát, energiaforrás, disznósajtban, legnépszerűbb, gyűjtőfogalom, legkedveltebb, használhatjuk, legmegosztóbb ételeink, egyik legmegosztóbb, többitől viszont, belsőségek igen, emberiség javát, nomád törzsek, későbbiekben teológiai, állat vérével, hurkába kerül, disznóvágás reggelén, hagymás sült, első –, pálinkától eltekintve, munkában részvevőknek, állatok mája, leggyakrabban felhasznált,
|
|
|
|
képre írva Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Gárdonyi Géza - Április végén Föld napja április 22 Viharban csak az a fa marad ál... Irgalom és ítélet Viharban csak az a fa marad ál... Kamarás Klára : Leszünk-e...? Facebookon kaptam Az elfogadásnak... Facebookon kaptam Muratáj Facebookon kaptam A fenyő nem szép fa, (...) Facebookon kaptam A Gömb Facebookon kaptam Krisztinától Amit átélünk, Facebookon kaptam Aki szeret, annak senki sem id... Föld napja április 22 A boldogság ült a világvégén Facebookon kaptam Facebookon kaptam Pocsai Piroska - NE SIESS! Jó éjszakát Szent György nap Önmagaddal nem lehetsz elégede... Nehezen engedem Amit átélünk, Gábor Dénes gondolata A boldogság ült a világvégén A föld szépségéért Facebookon kaptam Cs Ildikótól Jékely Zoltán: Szent György-k... Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Környezetvédelem A hét szűk esztendő Paul David Tripp Április 25 Jó éjt Becsüld meg azt amid van,... Április 22. a Föld napja, Emberként automatikusan értéke... Facebookon kaptam Pillangó Pillangó Paul David Tripp Április 26 Föld napja április 22 Volt egy... Facebookon kaptam Krisztinától Föld napja április 22 Facebookon kaptam Krisztinától Az embernek a társa: hiányzik. A könnyek összegyűjtése Fodor Ákos költő, Facebookon kaptam Facebookon kaptam Rögtön puha Mézes Krémes Facebookon kaptam 802 esztendeje, 1222. április ... Jó éjt Jó éjt Facebookon kaptam S a dalok tanulsága Naplemente Beney Zsuzsa - Balatoni elégia Az elfogadásnak... Semmit ne higgy el Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... A fák lelke William Shakespeare idézet Facebookon kaptam Facebookon kaptam Kellemes esti időtöltést Ébredj Jó éjszakát Esti kép A boldogság ült a világvégén Facebookon kaptam Gizike bar... Két ember becsülete Facebookon kaptam Mindenünk, amink van, amit sze... Palóc Grand Canyon Nagyon furcsa szeretni valakit... Facebookon kaptam Gábor Dénes gondolata Föld napja április 22 Facebookon kaptam A könnyek összegyűjtése Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától A hét szűk esztendő Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam
|
|
|
|
legmegosztóbb ételeink, egyik legmegosztóbb, többitől viszont, belsőségek igen, emberiség javát, nomád törzsek, későbbiekben teológiai, állat vérével, hurkába kerül, disznóvágás reggelén, hagymás sült, első –, pálinkától eltekintve, munkában részvevőknek, állatok mája, leggyakrabban felhasznált, gyorsan elkészíthető, magyar konyha, magyar gasztronómiában, alapanyagok köre, pecsenye kacsa-, hízott kacsa-, fogyasztás mennyiségét, hízott májat, hájból kisült, legnépszerűbb belsőség, szárnyasoknál tartunk, szárnyasból készített, levesekbe gyakorta, állat húsa, állat belső, velős csont, húslevest gazdagító, levesben való, fajta velőt, velős ételekhez, állatok agyvelejét, velőt ránthatjuk, vesével elkeverve, velőhöz hasonló, késő középkorra, állat csecsemőmirigye, brízt többféleképp, borjúmirigy vagy, velő kapcsán, borjú vagy, pacalt leggyakrabban, sokféle lehetőség, pacalból szinte, pacal nálunk, velő kedvelt, angoloknál szinte, igazi english, nagy angol, magyar henteseknél, vese nagyon, magyar konyhának, tüdővel szokás, szívről tudni, legtöbbet dolgoztatott, szárnyasok szívéből, többi aprólékkal, nagyobb állatok, szív csupa, belsőségek közül, egyik legkedveltebb, borjú- vagy, nyelvet általában, hidegkonyhai készítményekhez, nyelv különleges, magyaré –, magyar cigányság, sertés petevezetékéből, tőlünk keletre, kakashere kerül, májas raguk, serpenyőbe öntöm, kicsit megpirítom, apróra vágott, megtisztított májat, időközben kifőzött, zsírt megolvasztom, edényemet lehúzom, hagymára hintem, karikára szelt, megfontolásokból, szendvicskrémnek, elengedhetetlen, elvonatkoztatni, csecsemőmirigye, petevezetékéből, pirospaprikával, gasztronómiában, felhasználására, készítményekhez, ellenérzéseket, fogyaszthatjuk, hozzátartoznak, felhasználásra, elkészíthetjük, magyarországon, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3022
- e Hét: 17894
- e Hónap: 31799
- e Év: 161506
|
|
|